Як корисно тамувати спрагу

опубліковано 7 черв. 2017 р., 11:44 Віталій Смандич
Спека, спрага це два слова синоніми. Одне без іншого неможливо.

Спрага є свого роду захисний механізм, який захищає організм від зневоднення і підтримує необхідну для життя постійність внутрішнього середовища нашого організму. У літню пору, особливо в сильну спеку, коли організм втрачає велику кількість вологи, слід вживати побільше рідини. Для вагітних та людей, які мають хронічні захворювання, особливо пов‘язані із серцево-судинною, ендокринною, сечовидільною системами, питний режим обов‘язково має бути узгоджений з лікарем. Здається, що про це знає кожен, однак напої, якими ми зазвичай намагаємося втамувати спрагу, не завжди корисні і здатні впоратися з неприємними наслідками зневоднення.

Для тамування спраги є негласні правила споживання рідини.

·        Норма рідини для дорослої здорової людини становить 2-3,5 літрів в день.

·        Слід пити маленькими ковточками, якщо випити залпом багато рідини, посилиться потовиділення, а тамування спраги не буде.

·        Краще вживати воду кімнатної температури.

·     Холодні напої пити так само не рекомендують. По-перше, це загрожує ангіною, а по-друге організм засвоює холодну набагато гірше, тобто для того що б ви відчули тамування спраги треба буде почекати деякий час.

·        Намагайтеся не пити понад норму, так як це може загрожувати набряками, задишкою, підвищеним потовиділенням.

Найбільш поширені напої для тамування спраги.

Чай.  На думку вчених, це найкращий засіб для тамування спраги. Доволі корисним є зелений чай, який містить багато вітаміну Р і позитивно впливає на судини. Цей чудовий еліксир легко п’ється і не залишає жовтизни на зубах. Саме зелений чай служить гарним терморегулятором. Для тамування спраги зеленого чаю потрібно випити на третину менше ніж води, це немаловажний фактор для літніх людей та вагітних. Так само до плюсів зеленого чаю можна віднести те, що він багатий мікроелементами і сприяє зміцненню судин, які в спеку працюють на знос. А чорний чай завдяки кофеїну добре тонізує. Але треба пам‘ятати, що чай має сильну сечогінну дію.

Вода. Найпоширеніший і найдоступніший напій. За здатністю тамувати спрагу через велику кількість солей і біологічно активних речовин мінералка посідає друге місце після чаю. Вона чудово освіжає і знімає втому. Підійдуть для тамування спраги столові води зі ступенем мінералізації не більше 1 г/л, а також лікувально-столові води – з мінералізацією 4-5 г/л. Більше 10 г/л – це вже ліки, які варто вживати лише за рекомендацією лікаря. Споживання води з підвищеною концентрацією солей може призвести до каменеутворення і цілої низки інших негативних наслідків. Корисна тільки очищена, мінеральна вода, а не газована, нехай навіть вона буде теж мінеральна, але користь вже не та.

Газована вода не ефективна для тамування спраги. До її складу входить вуглекислий газ, який призводить до переповнення шлунку, порушує нормальну кислотність, а для жінок є однією з причин утворення целюліту.

До речі, краще втамувати спрагу зможуть додані до води шматочки лимона чи кількох кислих ягід – горобини та брусниці.

Соки і нектарини. Влітку добре допомагають томатний, вишневий, грейпфрутовий, сливовий, аличевий соки. Кислота подразнює смакові рецептори, починається посилене виділення слини, і нам здається, що навколо вже не так спекотно. Соки з м’якоттю втамовують спрагу гірше. Але вони містять ще й клітковину, пектин, жиророзчинні вітаміни, тому їхня харчова цінність вища. Фахівці радять у спеку віддавати перевагу розведеному сокові. Адже такі напої швидко просочуються у кров і приносять полегшення.

Звичні в побуті компоти, морси можуть тамувати спрагу, при одній умові, що при приготуванні не буде доданий багато цукру, так як цукор провокує спрагу ще сильніше. Присутність в соках глюкози, яка знаходиться в фруктах сприяє спразі.

Кисломолочні продукти. Кефір, ряжанка, кисле молоко (простокваша) - всі ці кисломолочні напої, які містять органічні кислоти, теж добре втамовують спрагу. До того ж вони швидко засвоюються. Що стосується кисломолочної продукції, деякі експерти вважають, що вона теж добре втамовує спрагу. Але при цьому не можна забувати про небезпеку харчового отруєння, так як в спеку така продукція швидко псується.

Квас. Справжній, класичний квас завдяки вуглекислоті й амінокислотам, які містяться у ньому, добре втамує спрагу. Він ситний. До того ж квас сприяє кращому засвоєнню їжі. Під час регулярного вживання квасу покращується робота нервової системи. Газований квас, який продається у пляшках, через наявність різноманітних добавок є звичайним солодким газованим напоєм.

Кава та чай крім того, що містять інші речовини, надають сечогінний ефект. Наприклад, втамувати спрагу тільки чаєм або кавою просто неможливо, так як кількість рідини, яке ви скористаєтесь, буде виведено в повному обсязі.

Коктейлі, текіла, горілка і віскі зневоднюють організм в спеку, приводячи до спазмів судин. А коньяк, розширює судини, викликає надмірне потовиділення. А от сухе біле або червоне вино, розбавлене мінералкою або простою водою, відмінно втамовує спрагу і тонізує судини.

Пиво відноситься до газованих напоїв, а всі подібні напої не здатні вгамувати спрагу, а тільки її підсилюють. Також пиво має виражений сечогінний ефект і не може добре втамовувати спрагу. Воно погіршує тонус судин і робить негативний вплив на діяльність вегетативної нервової системи. Більша кількість негативно вплине на стан підшлункової залози. В ньому містяться жіночі статеві гормони, естрогенові компоненти. Взагалі чоловікам не рекомендується регулярно вживати цей напій, так як він блокує їх гормональну функцію. А для жінок надлишок гормонів також не дуже добре. Також слід врахувати, що на жарі людина швидше п`яніє, і сп`яніння це сильніше. Таким чином, даний напій краще вживати ввечері, коли вже не жарко, і краще зупиняти свій вибір на світлих сортах міцністю до 4,5 градусів. Безпечна денна доза пива - не більше 1 л світлого напою. Для тамування спраги цього цілком достатньо.

Бережіть свій організм від спеки в день та насолоджуйтесь життям з бокалом пива або сухого розведеного вина увечері.

Підготувала доцент кафедри
внутрішньої медицини, клінічної фармакології

та професійних хвороб Трефаненко І.В.
Comments