Як потрібно харчуватися, щоб уникнути ГЕРХ

опубліковано 16 жовт. 2017 р., 10:00 Віталій Смандич

Результат пошуку зображень за запитом "заборонена їжа"ГЕРХ, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, зустрічається і як самостійна патологія, і як симптом інших захворювань верхніх відділів шлунково-кишкового тракту. При ГЕРХ їжа потрапляє зі шлунка і/або дванадцятипалої кишки назад в стравохід (рефлюкс), що призводить до пошкодження його слизової оболонки. Іноді ГЕРХ супроводжується незвичайними симптомами, і розпізнати її не так просто.

Як розпізнати ГЕРХ?

Кожен пацієнт заповнює анкету, розглядаючи симптоми, які були присутні у нього протягом останнього тижня.

1. Чи є у Вас наступні симптоми?

·                    біль в грудній клітці або за грудиною

·                    відчуття поколювання в грудній клітці або за грудиною

·                    відрижка кислим або неприємний присмак у роті

·                    біль або печіння у верхній частині живота

·                    кашель, пов’язаний з прийомом їжі або зміною положення тулуба

2. Як часто перераховані симптоми є причиною поганого сну?

3. Вони знижують Вашу продуктивність на роботі або щоденну активність?

4. Чи часто Ви приймаєте ліки (наприклад, ренні, алмагель та ін.)?

Якщо виявляються хоча б 1-2 позитивні відповіді, то найчастіше це ГЕРХ.

Своєчасна діагностика і систематичне лікування дозволять попередити прогресування захворювання і розвиток небезпечних для життя ускладнень.

Зміна дієти і способу життя може полегшити симптоматику і, вірогідно, уникнути необхідності медикаментозного лікування пацієнтів з легкою ГЕРХ, проте при важкому її перебігу ці заходи порівняно неефективні. Багато пацієнтів не витримують обмежень у дієті і режиму для зменшення ваги тіла.

Загальні рекомендації щодо модифікації способу життя та дотримання дієти для пацієнтів з ГЕРХ:

1. Припинення паління.

2. Якщо наявна надлишкова маса тіла (індекс маси тіла більше 25 кг/м2) - звернутися до лікаря для вибору заходів, спрямованих на її нормалізацію, в тому числі й підбору дієти, розрахунку калорійності їжі відповідно до особливостей організму, способу життя і виконуваного фізичного навантаження.

3. Спати із піднятим головним кінцем ліжка, проте, не використовувати для цього кілька подушок (внаслідок згинання тіла може підвищуватися внутрішньочеревний тиск і зростати ризик закидання шлункового вмісту в стравохід).

4. Приймати їжу 4-5 разів на день невеликими порціями.

5. Вживати їжу в теплому вигляді (температура 38-40°С). Не вживати холодну і гарячу їжу.

6. Після прийому їжі уникати нахилів вперед і горизонтального положення тіла, протягом 2-3 годин.

7. Не приймати їжу за 2-3 години до сну.

8. Не носити тугі пояси, корсети і тісний одяг.

9. Уникати фізичних вправ і роботи, пов’язаних з нахилами тулуба вперед і підняттям вантажів більше 8-10 кг.

10. Дотримуватися режиму праці та відпочинку.

11. Уникати вживання продуктів і напоїв, які сприяють підвищеному виробленню соляної кислоти в шлунку і зниженню тонусу нижнього стравохідного сфінктера:

• кави, чаю, кока-коли, шоколаду, газованих напоїв, маринадів, цитрусових, томатів, а також жирної, кислої, гострої їжі і прянощів;

• алкоголю, кислих фруктових соків, пива (крім стимуляції вироблення кислоти в шлунку вони можуть спричиняти подразнювальний вплив на слизову оболонку стравоходу та шлунку);

• знежиреного молока (може підвищувати кислотність шлункового соку);

• капусти, гороху, квасолі, бобів (сприяють підвищеному газоутворенню і згодом підвищенню внутрішньочеревного тиску) .

12. Включати в раціон риб’ячий жир, скумбрію, лосось, лляну олію (містять лінолієву кислоту, яка сприяє зменшенню запальних процесів у слизовій оболонки стравоходу), а також оливкову олію, яйця, вершкове масло, олію обліпихи (містять вітаміни А і Е, сприяють поліпшенню відновлення слизової оболонки стравоходу).

Якщо розглянути більш детально групи рекомендованих та заборонених продуктів, хворим можна порекомендувати:

1. Злаки і випічка:

ü  рекомендовано: хліб білий учорашній, сухарі з білого хліба, сухе печиво з нездобного тіста, каші з рисової, гречаної, манної і вівсяної круп;

ü  обмежити: круп’яні сніданки швидкого приготування, каші з пшеничної крупи;

ü  не рекомендовано: хліб білий свіжий, випічка із здобного тіста, житній та пшенично-житній хліб; каші з пшеничної і перлової круп.

2. М’ясо і продукти тваринного походження:

ü  рекомендовано: нежирні сорти м’яса (яловичина, кролятина, курятина, індичина) у відварному, запеченому, тушкованому вигляді, парові котлети або фрикадельки;

ü  обмежити: варені ковбаси, сосиски, сардельки;

ü  не рекомендовано: жирні сорти м’яса (свинина, баранина, гусятина, качатина) в смаженому і тушкованому вигляді, копченості, ковбаси копчені, консерви.

3. Супи:

ü  рекомендовано: вегетаріанські супи з додаванням круп, вермішелі;

ü  не рекомендовано: м’ясні і рибні бульйони, грибні та насичені овочеві відвари, борщ.

4. Риба, морепродукти:

ü  рекомендовано: всі види риби у відварному вигляді (судак, тріска, хек, минтай, окунь);

ü  обмежити: ікра риб;

ü  не рекомендовано: риба смажена, копчена, в’ялена, солона, рибні консерви.

5. Молочні продукти:

ü  рекомендовано: молочні каші з круп, що добре розварюються, молоко, вершки, некислий кефір, йогурт, сирна запіканка, суфле, пудинг;

ü  обмежити: знежирене молоко;

ü  не рекомендовано: молочні продукти з високою кислотністю, гострі і солоні сири, бринза.

6. Яйця, жири:

ü  рекомендовано: паровий омлет, не круті яйця; масло вершкове несолоне (додавати в готові страви); рослинні олії (оливкова, соняшникова, кукурудзяна);

ü  обмежити: маргарин, яйця (при поганій переносимості);

ü  не рекомендовано: смажені і зварені вкруту яйця; свинячий, яловичий, баранячий, гусячий жир.

7. Овочі, зелень:

ü  рекомендовано: картопля, морква, буряк, кольорова капуста, кабачки, гарбуз у відварному вигляді;

ü  не рекомендовано: білокачанна і червона капуста, перець, редька, томати, горох, квасоля, боби, свіжа цибуля, щавель, шпинат, часник, редиска, овочеві консерви.

8. Фрукти, ягоди:

ü  рекомендовано: некислі ягоди і фрукти (яблука, груші) у запеченому вигляді; у сирому вигляді дозволені банани і ківі;

ü  не рекомендовано: кислі, недостиглі фрукти: цитрусові, гранат, смородина, вишня, аґрус, виноград, кислі сорти яблук.

9. Напої:

ü  рекомендовано: неміцний чай з молоком, відвар шипшини, лужні, мало- і середньо-мінералізовані мінеральні води без газу («Боржомі», «Лужанська», «Шаянська», «Поляна Квасова» та інші);

ü  обмежити: соки з некислих ягід;

ü  не рекомендовано: газовані напої, квас, каву, міцний чай, какао, всі алкогольні напої, пиво; концентровані фруктові та овочеві соки; газовані мінеральні води.

10. Кондитерські вироби, десерти:

ü  рекомендовано: киселі, муси, желе з некислих ягід і фруктів;

ü  обмежити: кед, цукор, зефір, нешоколадні цукерки;

ü  не рекомендовано: шоколад та кондитерські вироби, що містять шоколад, жирні масляні креми, морозиво, солоні горішки.

11. Соуси і приправи:

ü  обмежити: харчова сіль до 10 г на добу;

ü  не рекомендовано: соуси м’ясні, рибні, грибні, томатні; маринад, хрін, перець, гірчиця, аджика, майонез.

Дотримання дієтичних рекомендацій при ГЕРХ є основним компонентом лікувального комплексу, й чітке їх виконання має позитивний вплив на перебіг захворювання, дозволяє зменшити дозу та тривалість вживання антисекреторних препаратів, позитивно впливає на інші органи травної системи, на обмінні процеси, покращує якість життя пацієнтів.

 

 

Матеріал підготували: завідувач кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Хухліна О.С., доцент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Дудка І.В.

Comments