ВПЛИВ ПЛАСТИКУ НА ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ

опубліковано 21 бер. 2019 р., 00:59 Віталій Смандич

Хоча пластикові вироби є частиною нашого повсякденного життя, треба знати про потенційні ризики для здоров’я людини при його використанні.

Чому пластик небезпечний для здоров’я людини?

Пластик виділяє токсичні сполуки, які, потрапляючи в організм людини, шкодять його здоров’ю. Вчені стверджують, що до 80 % виявлених в організмі людини пластикових речовин потрапляють з будівельних та оздоблювальних матеріалів (з пластикових вікон, меблів), але найбільше – з посуду.

Самі по собі полімери інертні і нетоксичні, але технологічні добавки, розчинники, продукти хімічного розпаду небезпечні, потрапивши в їжу, мають токсичну дію. Всі ці речовини є допоміжними, вони містяться в тому чи іншому типі пластику і завдяки їм досягаються потрібні споживчі властивості (еластичність, твердість, термостійкість і т.д.).

Фталати – солі та ефіри фталевої (ортофталевої) кислоти. Токсичні, здатні викликати серйозні хвороби нервової та серцево-судинної системи. Є підстави вважати, що фталати мають канцерогенну дію і можуть викликати рак. Заборонений у Європі та США для виготовлення дитячих іграшок.

Формальдегіди – метаналь або мурашиний альдегід. Токсичний, вражає нервову і дихальну систему, шкірний покрив, викликає дерматити, екземи, негативно діє на статеву систему і здатний викликати генетичні порушення у потомства. Канцероген.

Стирол – фенілетилен, вінілбензол. Слабо токсичний, вражає слизові оболонки. Має канцерогенні властивості, може виступати як хімічний естроген, що негативно позначиться на репродуктивних функціях.

Вінілхлорид – органічна речовина, що є найпростішим хлорпохідним етилену. Токсичний, вражає центральну нервову систему, кісткову систему, мозок, серце, печінку, викликає системні ураження сполучної тканини, знищує імунну систему. Має канцерогенну, мутагенну і тератогенну (викликає вади розвитку у ембріонів) дію.

Бісфенол А – дифінілпропан. Володіє схожістю з естрогенами, викликає хвороби мозку, порушує роботу репродуктивної системи, викликає онкологічні захворювання, призводить до чоловічого і жіночого безпліддя, пригнічує функції ендокринної системи, призводить до порушення розвитку головного мозку у дітей, розвитку серцево-судинної патології, цукрового діабету, сприяє ожирінню.

З харчового пластику різні сполуки переходять в продукти та воду. Це може відбуватися при зберіганні або нагріванні продуктів.

Як дізнатися, наскільки небезпечний пластик?

На кожному виробі з пластику виробник зобов'язаний вказати матеріал, з якого він зроблений. Переважна кількість виробників чесно ставлять маркування. Якщо маркування немає, то пластик однозначно небезпечний для здоров’я. Існує 7 видів маркувань.

Насамперед запам’ятаймо такі цифри: 2, 4, 5 – це види пластику, які переважно безпечні для використання. Саме в таких упаковках найкраще купувати будь-які речі. Цифри 3, 6 та 7 позначають види пластику, які є токсичними та небезпечними!

 Шукайте альтернативи пластиковим виробам, коли це можливо!

Деякі конкретні пропозиції:

1.      Купуйте продукти в скляних або металевих контейнерах;

2.      Не споживайте продукти, які упаковані в пластикові вироби;

3.      Не користуйтеся повторно одноразовим посудом, бо з кожним повторним використанням він стає все токсичнішим;

4.      Не пийте гарячі напої, соки та алкоголь з пластикових склянок;

5.      Використовуйте скляні або металеві контейнери на кухні;

6.      Уникайте нагріву продуктів харчування в пластикових контейнерах, зберігання жирних продуктів в пластикових контейнерах або харчовій плівці;

7.      Позбудьтеся пошкоджених та розплавлених контейнерів;

8.      Не нагрівайте їжу у мікрохвильовці в пластиковому контейнері;

9.      Не давайте маленьким дітям пластикові прорізувачі та іграшки;

10.  Вибирайте дитячі пляшечки зі скла для дитини;

11.  Не використовуйте пластикові вироби для води під час тренувань;

12.  Використовуйте одяг, постільну білизну та меблі з натуральної сировини;

13.  Не гризіть ручки або інші пластикові вироби;

14.  Уникайте всієї продукції з полівінілхлориду та полістиролу.

 

Підготувала доцент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб, кандидат медичних наук Шумко Галина Іванівна.

Comments