29 травня відзначається Всесвітній день здоров’я травної системи або Всесвітній день здорового травлення (World Digestive Health Day).
Свято було започатковане в день прийняття Статуту Всесвітньої організації гастроентерологів (World Gastroenterology Organisation, WGO) під час Першого Всесвітнього конгресу гастроентерологів у Вашингтоні (США) у 1958 році.
У 2025 році девізом цього дня є: Здоров’я вашої травної системи: живлення для процвітання.
Цьогорічна кампанія підкреслює важливу роль здоров’я травної системи для загального благополуччя. Розуміючи, як травна система підтримує організм, та дотримуючись поживних дієт, люди можуть підвищити свою життєву силу та якість життя. Всесвітня гастроентерологічна організація прагне сприяти глобальній культурі благополуччя та стійкості й закликає кожного робити прості, усвідомлені кроки для покращення здоров’я травної системи.
Всесвітній день здоров’я травної системи спрямований на:
· підвищення знань про захворювання травної системи;
· підтримку наукових досліджень у галузі гастроентерології;
· популяризацію здорових харчових звичок і способу життя;
· навчання пацієнтів і медичних працівників;
· поширення інформації про доступну профілактику та лікування.
Статистичні данні представлені Всесвітньою організацією охорони здоров’я є свідченням того, що 80% усіх захворювань в тій чи іншій мірі пов’язані з харчуванням, а 40% з них безпосередньо пов’язані з фактором харчування людини.
Понад 50% стану здоров’я залежить від способу життя людини. Здорове харчування – це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах. Слід згадати, що не лише хвороби органів травлення, а й більшість неінфекційних захворювань мають свої витоки саме у нераціональному харчуванні. Звичайно, далеко не всі захворювання шлунково-кишкового тракту можна вилікувати однією тільки зміною харчування, проте позбутися неприємних симптомів, полегшити перебіг і запобігти розвитку нових захворювань можливо при формуванні правильних харчових звичок.
Основні принципи здорового харчування, які допомагають підтримувати хороше самопочуття, профілактувати хвороби та сприяють довготривалому здоров’ю:
Ø Різноманітність у раціоні. Потрібно вживати продукти з усіх харчових груп: овочі, фрукти, цільнозернові, білки (м’ясо, риба, бобові), молочні продукти або їх альтернативи. Що більше кольорів на тарілці – то краще!
Ø Баланс макронутрієнтів. Білки – для відновлення клітин і м’язів (м’ясо, риба, яйця, бобові, горіхи). Жири – для енергії та гормонального балансу (оливкова олія, авокадо, насіння). Вуглеводи – основне джерело енергії (краще обирати складні: крупи, овочі, фрукти).
Ø Помірність. Варто уникати переїдання. Доцільно навчитися розпізнавати сигнали голоду та насичення. Краще їсти часто, але невеликими порціями (4-5 разів на день).
Ø Обмеження шкідливих продуктів. Менше цукру, солі, трансжирів, смаженого та переробленої їжі. Краще обмежувати фастфуд, солодкі напої та алкоголь.
Ø Споживання достатньої кількості води. Потрібно пити воду регулярно (в середньому 1,5-2 л на день), уникати надмірного вживання солодких газованих напоїв.
Ø Режим харчування. Сніданок – обов’язковий. Слід їсти в один і той самий час кожного дня, уникати пізньої вечері (краще їсти за 2-3 години до сну).
Ø Усвідомлене харчування. Доцільно їсти повільно, насолоджуватися кожним шматочком, уникати їжі «на ходу» чи під час перегляду екранів. Потрібно прислухатися до потреб свого тіла.
Пам’ятайте, своєчасна профілактика та діагностика допомагають уникнути серйозних захворювань, а здоровий спосіб життя – зберегти довготривале благополуччя.
Інформацію підготувала доцент закладу вищої освіти кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Інна ДУДКА