Автори Трефаненко І.В., Гречко С.І.
Вже брами літа замикає осінь
Ліна Костенко
Позаду тепле літо. Скоро зима. Організм людини, як і вся природа, переходить від літа до зими. Саме в осінній період ми маємо змогу якісно підготуватися до цього переходу, так щоб зимою не тільки не хворіти, але і отримати позитивні враження та емоції від цієї дивовижної пори року.
Перш за все хочеться згадати про зменшення кількості так званих «гормонів щастя». Для їх виробництва необхідно сонячне світло, саме тому в сонячні дні наш настрій на висоті. Цим процесом можна пояснити і загальновідому зимову депресію. Один з них в організмі людини представлений серотоніном Вчені виявили, що цей натуральний хімічний елемент ще й захищає від раку. Серотонін має здатність «наказувати» деяким іншим клітинам самознищуватися. Серотонін знімає напругу, впливає на сон і апетит, формує почуття задоволення і підвищує настрій. Велика його кількість міститься в шоколаді. Слід пам’ятати, що через сезонні перебудови організму обмінні процеси починають працювати по-іншому, і вуглеводи гірше засвоюються. Як це не парадоксально, саме в холодну і темну пору року багатьох особливо тягне на солоденьке. Треба бути обережним, щоб якість споживання вуглеводів не переходила в кількість. Тому слід пам’ятати – багато серотоніну міститься в бананах, перці, винограді, апельсинах, фініках і інжирі. Доречи в бананах також багато ендорфінів. Останні полегшують проведення нервового імпульсу, який «біжить» в центр задоволення, розташований в мозку. Порушення цього нервового центру дає нам відчуття легкості, радості і бадьорості. Формула цієї речовини ідентична формулі морфіну.
Отже перша порада споживайте легкозасвоювані вуглеводи, які містяться фруктах та сухофруктах. Додайте до цього мед (якщо немає протипоказань), горіхи. Горіхи і сухофрукти нормалізують обмінні процеси, підвищує опірність організму і не сприяють набору ваги. Пам’ятайте що ці всі продукти також містять багато вітамінів. Авітаміноз набагато простіше «набути», ніж потім його компенсувати. Ви повинні пам'ятати про те, що вітаміни в організмі не накопичуються, а відразу ж засвоюються їм, тому фрукти та овочі обов'язково повинні бути присутніми на Вашому столі і восени.
Отже друга порада - по можливості збільшити споживання свіжих овочів і фруктів. Особливу увагу варто звернути на фрукти з високим вмістом вітаміну C: апельсини, мандарини, грейпфрути, виноград, солодкий перець. Безперечну користь здоров'ю принесуть і яблука. Серед овочів приділіть особливу увагу морквині: щоденне споживання склянки свіжого морквяного соку з додаванням пари ложок вершків задовольнить потребу організму в незамінному для здоров'я вітаміні А. Іншою не менш важливою вітамінної групою є вітаміни групи В, які відповідають за здорову і міцну нервову систему, стан шкіри тощо. Вітаміни групи В містяться в рибі, м'ясі, молочних продуктах, яйцях і зернових. Дефіцит в організмі такого важливого елементу, як залізо може спровокувати зниження рівня гемоглобіну в крові, до погіршення процесу постачання клітин киснем, результатом чого стануть швидка стомлюваність, відчуття слабкості, запаморочення, блідість. До залізовмісних продуктів відносяться м'ясо, печінка, морепродукти, яйця, яблука (з шкіркою) і інші.
Отже третя порада - включіть в раціон кисломолочні продукти. Особливо восени для зміцнення імунітету важливо частіше вживати в їжу багаті корисними бактеріями (пробіотиками) кисломолочні продукти, такі, наприклад, як йогурти. Корисні бактерії є одним з перших кордонів захисту від вірусів та патогенних бактерій. А ще це продукти збагачені не замінимими амінокислотами та білками.
Отже четверта порада - взимку потрібно вживати калорійніші, багаті на білки та жири продукти, оскільки тіло витрачає додаткову енергію на підтримку власної температури. Необхідні білки найкраще одержувати з рослин (квасоля, чечевиця, горох, соя), з нежирного м'яса (курка, індичка), з молочних, особливо кисломолочних продуктів. За можливістю включайте в свій щоденний раціон і морепродукти - містять йод і селен, що підвищують загальний тонус організму та потрібні для роботи щитовидної залози. Бажано збільшити споживання морепродуктів, з огляду на те, що в них міститься багато Омега-3.
Отже п’ята порада - бережіть печінку.
Вона відіграє значиму роль у процесі формування захисних сил організму, так як виробляє інтерферони і антитіла. Не перевантажуйте її важкою, жирною їжею, такою як копченості, жирна свинина або яловичина, смажені страви, солодощі та алкогольні напої. Для здоров'я печінки і всього організму в цілому лікарі-дієтологи рекомендують особливо в осінній період включати в меню мед, цільнозернові каші та сухофрукти, багаті магнієм і калієм.
Отже шоста порада - харчуйтеся раціонально.
Не варто надмірно обмежувати себе в їжі, але й переїдати не треба. Раціональне харчування має бути в першу чергу збалансованим, тобто містити в міру жирів, білків і вуглеводів. І пам'ятайте, що Вашому організму як і раніше, не потрібні прості вуглеводи, тобто солодощі. Тим, хто дуже хоче схуднути, треба звернути увагу на те, що восени і взимку майже кожна жінка неминуче набирає близько двох кілограмів. Таким чином організм намагається захистити себе від прийдешніх холодів, створюючи «утеплюючий прошарок». Боротися з цим не потрібно. Придивіться до системи дрібного харчування, яка на сьогоднішній день визнана здоровою і харчуйтеся часто (5-6 разів на день), але невеликими порціями.
Але найголовнішою порадою буде - харчуйтеся із задоволенням натуральними продуктами, які Ви бажаєте скуштувати та отримайте від цього насолоду. Тоді всі неприємності зими пройдуть стороною, а з Вами найприємніше залишиться аж до весни.
Автори Трефаненко І.В., Гречко С.І.