Як підготувати свій організм до зими

Як підготувати свій організм до зими

Автори Трефаненко І.В., Гречко С.І.

Вже брами літа замикає осінь

Ліна Костенко

Позаду тепле літо. Скоро зима. Організм людини, як і вся природа, переходить від літа до зими. Саме в осінній період ми маємо змогу якісно підготуватися до цього переходу, так щоб зимою не тільки не хворіти, але і отримати позитивні враження та емоції від цієї дивовижної пори року.

Перш за все хочеться згадати про зменшення кількості так званих «гормонів щастя». Для їх виробництва необхідно сонячне світло, саме тому в сонячні дні наш настрій на висоті. Цим процесом можна пояснити і загальновідому зимову депресію. Один з них в організмі людини представлений серотоніном Вчені виявили, що цей натуральний хімічний елемент ще й захищає від раку. Серотонін має здатність «наказувати» деяким іншим клітинам самознищуватися. Серотонін знімає напругу, впливає на сон і апетит, формує почуття задоволення і підвищує настрій. Велика його кількість міститься в шоколаді. Слід пам’ятати, що через сезонні перебудови організму обмінні процеси починають працювати по-іншому, і вуглеводи гірше засвоюються. Як це не парадоксально, саме в холодну і темну пору року багатьох особливо тягне на солоденьке. Треба бути обережним, щоб якість споживання вуглеводів не переходила в кількість. Тому слід пам’ятати – багато серотоніну міститься в бананах, перці, винограді, апельсинах, фініках і інжирі. Доречи в бананах також багато ендорфінів. Останні полегшують проведення нервового імпульсу, який «біжить» в центр задоволення, розташований в мозку. Порушення цього нервового центру дає нам відчуття легкості, радості і бадьорості. Формула цієї речовини ідентична формулі морфіну.

Отже перша порада споживайте легкозасвоювані вуглеводи, які містяться фруктах та сухофруктах. Додайте до цього мед (якщо немає протипоказань), горіхи. Горіхи і сухофрукти нормалізують обмінні процеси, підвищує опірність організму і не сприяють набору ваги. Пам’ятайте що ці всі продукти також містять багато вітамінів. Авітаміноз набагато простіше «набути», ніж потім його компенсувати. Ви повинні пам'ятати про те, що вітаміни в організмі не накопичуються, а відразу ж засвоюються їм, тому фрукти та овочі обов'язково повинні бути присутніми на Вашому столі і восени.

Отже друга порада - по можливості збільшити споживання свіжих овочів і фруктів. Особливу увагу варто звернути на фрукти з високим вмістом вітаміну C: апельсини, мандарини, грейпфрути, виноград, солодкий перець. Безперечну користь здоров'ю принесуть і яблука. Серед овочів приділіть особливу увагу морквині: щоденне споживання склянки свіжого морквяного соку з додаванням пари ложок вершків задовольнить потребу організму в незамінному для здоров'я вітаміні А. Іншою не менш важливою вітамінної групою є вітаміни групи В, які відповідають за здорову і міцну нервову систему, стан шкіри тощо. Вітаміни групи В містяться в рибі, м'ясі, молочних продуктах, яйцях і зернових. Дефіцит в організмі такого важливого елементу, як залізо може спровокувати зниження рівня гемоглобіну в крові, до погіршення процесу постачання клітин киснем, результатом чого стануть швидка стомлюваність, відчуття слабкості, запаморочення, блідість. До залізовмісних продуктів відносяться м'ясо, печінка, морепродукти, яйця, яблука (з шкіркою) і інші.

Отже третя порада - включіть в раціон кисломолочні продукти. Особливо восени для зміцнення імунітету важливо частіше вживати в їжу багаті корисними бактеріями (пробіотиками) кисломолочні продукти, такі, наприклад, як йогурти. Корисні бактерії є одним з перших кордонів захисту від вірусів та патогенних бактерій. А ще це продукти збагачені не замінимими амінокислотами та білками.

Отже четверта порада - взимку потрібно вживати калорійніші, багаті на білки та жири продукти, оскільки тіло витрачає додаткову енергію на підтримку власної температури. Необхідні білки найкраще одержувати з рослин (квасоля, чечевиця, горох, соя), з нежирного м'яса (курка, індичка), з молочних, особливо кисломолочних продуктів. За можливістю включайте в свій щоденний раціон і морепродукти - містять йод і селен, що підвищують загальний тонус організму та потрібні для роботи щитовидної залози. Бажано збільшити споживання морепродуктів, з огляду на те, що в них міститься багато Омега-3.

Отже п’ята порада - бережіть печінку.

Вона відіграє значиму роль у процесі формування захисних сил організму, так як виробляє інтерферони і антитіла. Не перевантажуйте її важкою, жирною їжею, такою як копченості, жирна свинина або яловичина, смажені страви, солодощі та алкогольні напої. Для здоров'я печінки і всього організму в цілому лікарі-дієтологи рекомендують особливо в осінній період включати в меню мед, цільнозернові каші та сухофрукти, багаті магнієм і калієм.

Отже шоста порада - харчуйтеся раціонально.

Не варто надмірно обмежувати себе в їжі, але й переїдати не треба. Раціональне харчування має бути в першу чергу збалансованим, тобто містити в міру жирів, білків і вуглеводів. І пам'ятайте, що Вашому організму як і раніше, не потрібні прості вуглеводи, тобто солодощі. Тим, хто дуже хоче схуднути, треба звернути увагу на те, що восени і взимку майже кожна жінка неминуче набирає близько двох кілограмів. Таким чином організм намагається захистити себе від прийдешніх холодів, створюючи «утеплюючий прошарок». Боротися з цим не потрібно. Придивіться до системи дрібного харчування, яка на сьогоднішній день визнана здоровою і харчуйтеся часто (5-6 разів на день), але невеликими порціями.

Але найголовнішою порадою буде - харчуйтеся із задоволенням натуральними продуктами, які Ви бажаєте скуштувати та отримайте від цього насолоду. Тоді всі неприємності зими пройдуть стороною, а з Вами найприємніше залишиться аж до весни.

Автори Трефаненко І.В., Гречко С.І.