День здорового харчування та відмови від надмірностей у їжі
День здорового харчування та відмови від надмірностей у їжі
Харчуйтеся правильно – час обирати здоров’я!
Інформацію підготувала
доцент кафедри Рева Т.В.
2 червня у всьому світі проводиться День здорового харчування та відмови від надмірностей у їжі. Його основна мета – привернути увагу населення до питань культури харчування.
Правильне харчування (тобто належна, добре збалансована їжа) в поєднанні з регулярними фізичними навантаженнями лежить в основі гарного здоров’я. Погане харчування може призвести до ослаблення імунітету, підвищення сприйнятливості до хвороб, порушення фізичного і психічного розвитку та зниження продуктивності.
Сьогодні люди, на жаль, споживають більше продуктів з високим вмістом калорій, жирів, вільних цукрів, солі/натрію, водночас не споживаючи достатньо фруктів, овочів та інших видів клітковини, таких як цільні злаки. Точний склад різноманітного, збалансованого і здорового харчування залежить від індивідуальних особливостей (таких як вік, стать, спосіб життя і ступінь фізичної активності), культурного контексту, наявних місцевих продуктів і звичаїв у сфері харчування.
Здорове харчування дорослих людей включає наступні компоненти:
- фрукти, овочі, бобові, горіхи та цільні злаки;
- щонайменше 400 г (тобто п’ять порцій) фруктів та овочів в день, крім картоплі, солодкої картоплі та інших коренеплодів, що містять крохмаль;
- вільні цукри (це всі цукри, що додаються в харчові продукти або напої виробником, кухарем або споживачем, а також цукри, природним чином присутні в меді, сиропах, фруктових соках і їх концентратах) повинні складати менше ніж 10% від загальної споживаної енергії, що еквівалентно 50 г на людину з нормальною вагою, яка споживає близько 2000 калорій в день. В ідеалі з метою забезпечення додаткових переваг для здоров’я вони повинні складати менше ніж 5% від загальної споживаної енергії;
- жири повинні складати менше ніж 30% від загальної споживаної енергії (необхідно віддавати перевагу ненасиченим жирам, що містяться в рибі, авокадо і горіхах, а також в соняшниковій, соєвій, рапсовій і оливковій оліях)
- споживання менше ніж 5 г солі на день, сіль повинна бути йодованою.
Основні принципи правильного харчування:
Ø Дотримуватися здорового харчування та не переїдати протягом максимально довгого часу, бажано – все життя. В іншому випадку це перетвориться на розвантажувальні дні.
Ø Меню повинно бути різноманітним та включати якомога більше різноманітних продуктів.
Ø Калорійність споживаних в день страв повинна заповнювати енергетичні витрати, але не перевищувати рекомендовану добову норму для кожної вікової та статевої категорій;
Ø Не забувати про мікронутрієнти, додаватидо раціону йодовану сіль і продукти, багаті на залізо, цинк та кальцій.
Ø Зважати на розмір порції та співвідношення компонентів.
Ø Раціон змінювати відповідно до віку і поточних потреб, враховувати це перш, ніж змінювати меню.
Правильне харчування дає нам змогу рости, розвиватися та підтримувати життєдіяльність. Крім цього воно сприяє зміцненню імунітету та є дієвим методом профілактики багатьох захворювань. Дотримання правил здорового харчування в поєднанні з регулярними фізичними вправами скорочує ризик хронічних неінфекційних захворювань. Водночас розбалансований раціон створює несприятливі умови для роботи майже усіх систем внутрішніх органів та призводять до аліментарного ожиріння.