29 травня відзначається Всесвітній день здоров'я травної системи або

Всесвітній день здорового травлення (World Digestive Health Day).

29 травня відзначається Всесвітній день здоров'я травної системи або

Всесвітній день здорового травлення (World Digestive Health Day).

Метою заходу є привернення уваги суспільства до проблем травлення, які,

на жаль, досить поширені серед громадян. Причини цього різні, головні з них:

неправильне харчування, низька якість продуктів, шкідливі звички, стреси.

Цього, 2021 року, Всесвітня організація гастроентерології співпрацює з

Міжнародною федерацією хірургії ожиріння та метаболічних розладів для

ознайомлення громадськості за темою „Ожиріння: пандемія, що триває”.

Метою Всесвітнього дня здоров’я травної системи 2021 є підвищення

обізнаності населення у країнах, що входять до складу Всесвітньої організації

гастроентерології та Міжнародної федерації хірургії ожиріння та метаболічних

розладів щодо ожиріння та його впливу на розвиток супутніх захворювань, і на

тривалість життя. Цей вплив є таким же руйнівним, як і будь-якої інфекційної

пандемії.

Попередні теми, що стали девізами подій, включали питання оптимального

харчування та стану здоров’я, профілактику та лікування поширених хвороб

органів травлення, зокрема – вірусних гепатитів, синдрому подразненого

кишечника, запальних захворювань кишківника, кишкових інфекцій; зв’язок

захворювань із чистою водою, їжею та навколишнім середовищем,

найсучасніші погляди на проблемні питання (рак печінки та кишковий

мікробіом).

Правильне харчування є запорукою здоров’я, тому прийоми їжі мають

бути регулярними, повноцінними та збалансованими. Не потрібно виснажувати

себе дієтами, та рекомендується обмежити вживання жирних, смажених,

копчених, гострих, солоних і маринованих страв. Створена експертами

Гарвардської школи громадського здоров'я «Тарілка здорового харчування» є

порадницею для тих, хто дбає про себе.

Основні принципи здорового харчування, що в ній закладені, виглядають

наступним чином:

Овочі та фрукти повинні становити основну частину прийому їжі – ½

тарілки. Забезпечити різноманітність кольору і виду їжі. І пам'ятати, що

картопля не вважається овочем у «Тарілці здорового харчування» через

негативний вплив на рівень цукру в крові.

Віддавати перевагу цільнозерновим продуктам – ¼ тарілки: цільні та

неочищені зернові – ячмінь, зерна пшениці, вівсянка, гречка, неочищений

рис і продукти, виготовлені з них. Наприклад, макарони з твердих сортів

пшениці корисніші, ніж білий хліб, білий рис і інші очищені зерна.

Сила білка – ¼ тарілки. Риба, курка, квасоля, горіхи – здорові та

різноманітні джерела білка. Їх можна додати в салат, і вони добре

поєднуються з овочами. Обмежити споживання червоного м'яса і уникайте

переробленого, як бекон і сосиски.

Корисні рослинні олії – в помірній кількості. Обирати корисні рослинні олії

(як оливкова, рапсова, кукурудзяна, соняшникова, арахісова та інші).

Уникати частково гідрогенізованих олій, які містять шкідливі трансжири.

Пам'ятати, що знижена жирність не завжди означає користь.

Пити воду, каву або чай. Відмовитися від солодких напоїв. Споживати одну

або дві порції молока і молочних продуктів на день. Обмежити вживання


соку до маленької склянки на день. Уникати штучних підсолоджувачів, які

негативно впливають на рівень цукру в крові та підвищують чутливість до

метаболічних захворювань.

Регулярно займатися фізичними вправами.

Важливо також пам’ятати про харчову безпеку: дотримуватися чистоти,

відокремлювати сире та готове, ретельно смажити та варити продукти,

зберігати їх при правильній температурі, слідкувати, аби вони були свіжими та

незіпсованими.

Щоб зберегти здоров’я травної системи, фахівці рекомендують виключити

негативні фактори: відмовитися від шкідливих звичок, бути фізично активними,

уникати стресів та нервового напруження і, звичайно, пам’ятати про раціон.

Інформацію підготувала: доцент Тетяна Рева