Дієта при серцево-судинних захворюваннях
Дієта при серцево-судинних захворюваннях
Смерть від серцево-судинних захворювань займає сумне 1 місце у світі.Не є винятком у цьому питанні і ситуація в Україні. Кількість людей, що страждають захворюваннями серцево-судинної системи в нашій країні досягло 25 млн чоловік. Це більше половини населення країни! Люди помирають найчастіше раптово, від артеріальної гіпертензії, атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, інсульту, відриву аорти і тромбозу.
Однією з головних причин широкого розповсюдження захворювань серця і судин є блага цивілізації. Людство стало жити більш спокійно і сито. Малорухливий спосіб життя й достаток жирної, рафінованої їжі призводить до ожиріння і проблем з кровоносними судинами. Тому профілактика та лікування серцево-судинних захворювань тісно пов’язані з корекцією способу життя і контролю над раціоном харчування.
Зв'язок між харчуванням і здоров'ям людини доведена вже давно. Іноді дієтотерапія і правильна організація харчування може не тільки полегшити стан людини при захворюваннях, а й вилікувати його. Особлива дієта при серцево судинних захворюваннях покликана очистити судини, посилити кровообіг до периферії, усунути з раціону ті речовини, які згубно влтяют на функціонування серця і всього організму.
З їжі організм отримує енергію, будівельний матеріал для клітин, вітаміни і мікроелементи, воду і клітковину. Але іноді речовини, які в малих кількостях корисні, у великих - стають небезпечними для здоров'я людини.
Є особливий розділ в медицині - дієтологія. Багато років розроблялася система лікувального харчування для всіх груп хворихДієтологами було розроблено 15 дієтичних столів, на основі яких підбирається індивідуальна дієта, в залежності від захворювання.
Правильно вибраний самий режим харчування здатний значно поліпшити якість життя хворого, позбавити від захворювань в самих початкових стадіях, продовжити життя.
Групи ризику для розвитку серцево-судинних захворювань.
1) Вік - 40 років і старше.
2) Чоловіки захворюють в 2 рази частіше.
3) Найближчі родичі мають серцево-судинні захворювання.
4) Шкідливі звички, куріння.
5) Гіпертонія.
6) Наявність високого холестерину в крові.
7) Наявність цукрового діабету .
8) Наявність постійних стресів, нервозність, важкі умови життя і роботи.
9) Агресія в характері.
10) Гіподинамія.
11) Надлишкова маса тіла.
Дієта при серцево судинних захворюваннях, загальні правила.
При захворюваннях серцево-судинної системи показана дієта № 10.
Харчування людини із захворюваннями повинно бути дробовим, маленькими порціями, 5-6 разів на добу. Рясний прийом їжі викликає зміщення діафрагми і чинить тиск на серце і судини, створюючи перевантаження.
Раціон повинен бути майже без солі, сіль затримує рідину в тканинах організму, створюючи набряки . При затримці рідини тиск може значно підвищуватися.
При дотриманні дієти дуже важливо зберігати посильну фізичну навантаження, виконувати гімнастичні вправи, ранкову гімнастику, тривалі піші прогулянки на свіжому повітрі.
Для того, щоб страви випадково не пересолити, потрібно готувати страви без солі, а підсолювати вже порцію в тарілці. Салати можна їсти взагалі без солі, приправляючи лише лимонним соком.
Дієта повинна містити блюда з картоплі, запеченої або звареної в шкірці - в ній міститься велика кількість калію, необхідного для живлення серцевого м'яза. Калій також міститься в абрикосах і урюк, гарбузі, капусті, родзинках, чорносливі, шипшині.
Рекомендується щодня випивати по 1-2 склянки свіжовичавленого соку з фруктів і овочів з різних поєднаннях.
Магній, також необхідний серця і судин, у великій кількості міститься у висівках, житньому хлібі, кашах - ячної, вівсяної, гречаної, пшоняної, моркви, буряку, зеленому салаті, петрушці, смородині, горіхах.
Потрібно майже повністю виключити з харчування міцну каву і чай, замінюючи ці напої компотами, соками, відварами шипшини, горобини.
Слід уникати рясного пиття. Загальний обсяг рідини в добу, включаючи рідину, що міститься в супах, фруктах і овочах, не повинен перевищувати 1-1,2 літра на добу.
У дієті для хворих серцево-судинними захворюваннями тваринні жири слід замінювати рослинним маслом, зменшуючи загальну кількість масла. Їжу найкраще готувати на пару або запікати в духовці.
Потрібно уникати вживання міцних м'ясних і рибних бульйонів. Переважно овочевий або грибний бульйони.
М'ясо краще їсти не обсмажене, а відварне. Переважно телятина, кролик, куряча грудка без шкірочки, м'ясо індика.
Потрібно домагатися поступового зниження маси тіла, тому що ожиріння тільки посилить перебіг хвороби.
Цукор і цукерки краще замінити кількома ложечками меду на день, сухофруктами і горіхами.
Можна влаштовувати 1-2 розвантажувальних днів на тиждень. У ці дні можна їсти нежирний сир, кефір, фрукти і свіжі соки.
У дієті потрібно обмежити страви з бобових культур - вони підсилюють газоутворення, що здавлює судини і діафрагму .
Дієта при серцево судинних захворюваннях повинна стати способом життя хворого і виконуватися неухильно для поліпшення стану організму і продовження життя.
Будьте здорові!